Tvist och tvistelösning 

Tvistelösning

En tvist uppstår när två parter inte kommer överens. Det finns olika sätt att lösa en tvist. Det bästa är naturligtvis om tvisten kan lösas genom att parterna kommer överens. För att göra det kan det behövas professionell hjälp att analysera situationen och att förhandla med motparten. Om parterna inte själva kan komma överens kan medling vara en väg framåt. Då tar parterna hjälp av en oberoende tredje person som hjälper parterna att hitta lösningar som båda kan leva med.

Om parterna inte kan komma överens måste tvisten lösas på annat sätt. Det vanligaste är att parterna överlämnar åt en domstol att avgöra tvisten. Ett domstolsförfarande inleds med att den ena parten lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Tingsrätten förelägger sedan motparten att svara på stämningsansökan. Vanligen hålls sedan ett förberedande sammanträdde innan domstolen kallar till en s.k. huvudförhandling, det som brukar kallas rättegång, där parterna får presentera sina argument och sin bevisning innan domstolen avgör tvisten genom en dom. Du kan läsa mer om domstolstvister på Domstolsverkets hemsida.

Inom affärslivet förekommer ett alternativt tvistelösningsförfarande som kallas skiljeförfarande. Det kan enklast beskrivas som en privat domstol som upprättas för varje tvist och går till så att vardera parten utser en skiljedomare. Dessa två utser sedan gemensamt en ordförande. De största fördelarna med skiljeförfarande är att det går fortare än i domstol och att det inte är offentligt. Den största nackdelen är att det ofta blir dyrare än att ta tvisten till domstol. Läs om skiljeförfarande på Wikipedia.

<-- Tillbaka